11078 ronaldgrootb2nner
Open

Nieuws

22/10/2024

Alles over de levensduur van de accu in je elektrische auto

Alles over de levensduur van de accu in je elektrische auto
De accu van je elektrische voertuig (EV) is het kloppende hart van de auto en meteen ook het duurste onderdeel. Hoe lang zo’n accu meegaat en hoe je de levensduur kunt verlengen, zijn belangrijke vragen voor EV-eigenaren. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om de levensduur van je accu te maximaliseren.

Hoe lang gaat een accu mee?
Onder normale omstandigheden gaat een accu van een elektrische auto zo’n 10 tot 20 jaar mee voordat hij vervangen moet worden. De meeste autofabrikanten bieden een garantie van 8 jaar of 160.000 kilometer. Binnen die periode ben je dus gedekt voor eventuele problemen met de accu.

Capaciteitsverlies
In de loop der tijd verliest een accu wat van zijn capaciteit. Gemiddeld daalt de capaciteit met ongeveer 1 à 2 procent per jaar. Dat betekent dat na 10 jaar je actieradius ongeveer 10 procent is afgenomen. Dus als je auto bij aanschaf 350 kilometer kon rijden op een volle accu, dan is dat na 10 jaar nog steeds ongeveer 300 kilometer.

Hoe verleng je de levensduur van je accu?
De levensduur van de accu hangt voor een deel af van hoe je met je elektrische auto omgaat. Autofabrikanten geven vaak richtlijnen voor het optimaal onderhouden van de accu. Hier zijn enkele tips:

  • Vermijd extreme temperaturen: parkeer je auto niet langdurig in de volle zon of in de vrieskou, omdat extreme temperaturen de accu kunnen beschadigen.
  • Pas je laadgedrag aan: het is niet goed voor de accu om continu volledig opgeladen of helemaal leeg te zijn. Houd de lading tussen de 20 en 80 procent voor optimale prestaties.
  • Beperk snelladen: snelladen kan handig zijn, maar frequent gebruik hiervan kan leiden tot een snellere afname van de capaciteit.
  • Gebruik de auto regelmatig: regelmatig korte ritjes maken is goed voor de accu. Staat je auto een tijdje stil? Zorg ervoor dat de accu niet volledig is opgeladen, maar bijvoorbeeld tot ongeveer 75%.

Kostenbesparing en duurzaamheid
Elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig dan voertuigen met een verbrandingsmotor, dankzij het kleinere aantal bewegende onderdelen. Bovendien worden accu’s steeds efficiënter en goedkoper. 

Ben je benieuwd naar elektrisch rijden en het onderhoud daarvan? Kom gerust langs bij EV-Team Autoservice Ronald Groot voor vrijblijvend advies en ontdek alle voordelen van elektrisch rijden!
 

Terug naar overzicht